De begrafenis of begrafenis werd oorspronkelijk gebruikt om de beweging van het lijk onder de aarde te beschrijven. Ondertussen wordt de term ook gebruikt voor de begrafenis van de urn in alternatieve vormen van begraven (bijvoorbeeld boombegrafenis, begrafenis van een meer of een rivier, elke vorm van natuurlijke begrafenis, etc.). Begrafenis beschrijft het hele proces na de dood – de begrafenisdienst inclusief de begrafenisrede tot en met de begrafenis. Begraven betekent het overdragen van de overledene aan de begraafplaats. Bekijk de volgende zaken als je nog steeds niet weet of je voor een goedkope uitvaartverzekering moet toch beter een duurdere polis kunt afsluiten.

Welk type begrafenis moet ik kiezen?

Beslissen welke vorm van begraven de juiste is, is niet altijd gemakkelijk en hangt af van verschillende factoren: Wat waren de wensen van de overledene? Is er een prijskader? Kan ik nog steeds het onderhoud van het graf verzorgen? Een overzicht van de verschillende soorten begrafenissen vindt u hier. Als de kosten voor u de belangrijkste factor zijn, kunt u zich hierover informeren in ons artikel Begrafeniskosten. In onze configurator heeft u ook de mogelijkheid om een begrafenis volledig naar uw wensen te plannen en direct een transparante en vrijblijvende kostenraming te ontvangen.

Wanneer moet er een begrafenis plaatsvinden?

In de regel worden begrafenissen gehouden binnen een periode van ongeveer een week na de dood van de overledene, uiteraard zijn ook vroegere data mogelijk. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de planning van een begrafenis een aanzienlijke organisatorische inspanning vergt en dat er vertragingen kunnen optreden als gevolg van officiƫle feestdagen, het versturen van documenten per post en de beschikbaarheid van bijvoorbeeld rouwhallen. Begrafenissen die pas ongeveer twee weken na de dood plaatsvinden, zijn dus niet ongewoon.

De begrafenis moet snel geregeld worden na het overlijden

Wettelijk gezien moeten overlevende nabestaanden echter relatief snel beginnen met het plannen van hun begrafenis, ongeacht de dag van de begrafenis die ze eigenlijk willen. Indien na een bepaalde periode (5-6 werkdagen in de meeste deelstaten) nog geen begrafenis is aangevraagd door de nabestaanden zelf, wordt dit automatisch door de bevoegde instantie geregeld.